KÄSIEN HOITO

Syksy saapuu ja ilma muuttuu kylmemmäksi, iho kuivuu ja kaipaa kosteutta ja suojaa. Myös käsien ihoon on syytä kiinnittää huomiota, siispä muutama sananen käsien hoidosta.

”Aristoteles on sanonut; -Käsi on instrumenttien instrumentti-”

Pidetään siis käsistämme, sen ihosta ja kynsistä hyvää huolta.

Käsien ihoon kohdistuu monia ärsytyksiä. Päivittäin käsien iho on alttiina ilmastollisille, kemiallisille ja mekaanisille ärsykkeille, kuten esimerkiksi;

-kylmyys, kuumuus, ilman kuivuus, ilman saasteet, työn aiheuttamat epäpuhtaudet, uv-säteily, puhdistus- ja liuotusaineet, kemikaalit, runsas veden käyttö ja mekaaniset haittatekijät.

Päivittäiseen kotihoitoon tulee sisältyä käsien pesun lisäksi hoitavien käsivoiteiden käyttö ja ihon suojaaminen.

Käsien pesun yhteydessä saippua tulee huuhdella huolellisesti pois, jolloin ihon ph palautuu nopeammin normaaliksi ja kädet tulee kuivata hyvin mieluiten käsipaperiin tai pyyhkeeseen. Vältä kuumailmapuhaltimia käsiä kuivattaessa.

Käytä käsivoidetta useamman kerran päivässä. Sen hoitavan ja kosteuttavan vaikutuksen lisäksi se antaa suojaa iholle. Hyvän käsivoiteen tulisi sisältää luonnon öljyjä, vitamiineja (E-vitamiini) sekä kosteuttavia ja rauhoittavia ainesosia. Hiero käsivoide hyvin koko käsien iholle, muista pyöritellä myös kynsinauhat! Kynsinauhat tulee pitää myös joustavina, etteivät ne kasvaisi kiinni kynsilevyyn ja sitten repeytyisi kynnen kasvaessa. Kynsinauhoille on olemassa omia voiteita ja öljyjä, mutta myös käsivoiteet käyvät kynsinauhojen hoitoon, jos erillistä ainetta ei ole. Suojaa kädet aina tarvittaessa suojahansikkailla ulkoisia ärsykkeitä vastaan tai käsineillä sään mukaan.

Käsien ihoa on hyvä myös kuoria viikoittain kevyellä vartalonkuorinta-aineella, jolloin ihon pinta pehmentyy ja silottuu, ja hoitotuotteet imeytyvät näin paremmin ihoon. Myös vartalonaamion käyttö viikoittain on suositeltavaa pehmentämään ja kosteuttamaan käsien kuivaa ihoa.

Hoidon lisäksi käsien iholle tärkeitä ovat;

-Vitamiinit

-A-vitamiini estää ihon vanhenemista,C-vitamiini vaikuttaa sidekudoksen kollageenin tuotantoon ja E- vitamiini vaikuttaa kapillaariverenkiertoon

-Kivennäisaineet, joista tärkeimmät ovat kalsium, kupari, mangaani ja sinkki

Helokkiöljyn nauttiminen on osoittautunut myös erittäin tehokkaaksi kuivan ihon hoidossa.

Yhtä tärkeää kuin käsien ihonhoito, on myös KYNSIEN hoito.

Kynsien kuntoon vaikuttavat käsien ja erityisesti sormien veren- ja lymfakierto. Hyvässä kunnossa oleva kynsi on niin vahva, että se kestää murtumatta normaalit iskut. Kynsissä on erilaisia esteettisiä ongelmia, kuten pehmeä kynsi, hauraat kynnet, pitkittäisuurteet kynsissä ja kynnen pinnan värjäytymät. Näihin seikkoihin vaikuttavat muun muassa; yleisterveydentila, vitamiinien ja hivenaineiden tarvittava saanti, ikä, hormonaaliset seikat, ulkoiset ärsykkeet, hoidon puute ja stressi.

Kynsien kunnon sisäinen hoito;

Kynnet tarvitsevat kivennäisaineita, jotka ympäröivät keratiinimolekyyliä eli kalsiumia, magnesiumia, piitä, rautaa ja rikkiä. Kynsien haurastumista ehkäisevät kalsium, jodi, pii ja rauta. Jotka parantaa myös kudosten hapensaantia.

Kynsien hoito-ohjeita:

-lyhennä kynnet viilaten, yhdensuuntaisin vedoin

-työnnä kynsinauhoja varovasti taaksepäin esim. appelsiinipuutikulla, käytä apuna kynsinauha öljyä

-voit tasoittaa kynnen pintaa ja poistaa siitä värjäytymät kynnen kiillottajalla(viila), parantaa myös aluspeitteen   verenkiertoa

-puhdista kynnen aluset kynsiharjalla ja tarvittaessa appelsiinipuutikulla

-lyhyet kynnet ovat helpompi pitää puhtaina ja hygieenisinä

Pidäthän käsistäsi hyvää huolta. Turvaudu tarvittaessa ammattilaisen apuun ja tule käsihoitoon, johon voi sisältää ihon ja kynsien hoidon lisäksi esim. kynsien kestolakkauksen.

Olet ansainnut kauniit ja hoidetut kädet 🙂